עוף ממולא בפריקי ומנוקד בלימון.

המנה הזו באה אלי בחטף בעודי נוהגת בשעת בוקר מוקדמת בין הקריה לבית מעריב הפציעה בי המנה. ניצלתי את הרמזור לשרבט את מרכיביה על דף צהבהב באפליקצית הפתקים שבסמארטפון על מנת שלא תברח לי ,כמו החלומות שחולמים באישון ליל והם מתנדפים עם קרני השמש. זאת היתה מתקפה לא מתכוננת.דקה אחת ישבתי והתרכזתי בסיפור מטופש ומשעשע שסיפר בחור ששם נפשו בכפו וצלצל לטל ואביעד ושניה אחר כך המחשבה נדדה לחיטה ירוקה, תבלינים ועוף שחום. מהי אותה חיטה ירוקה שאני חושבת עליה לפני הקפה הראשון של הבוקר ? שמה פריקי ,חיטה שנקצרה לפני יבושה ועוברת תהליך יבוש בעישון, טעמה מופלא גם סתם כך מבושלת כמו אורז בלי שום תוספות כיוון שטעם העישון הטבעי נותן לה עומק וגוף שלא צריך הרבה  יותר מליטוף שמן זית ומעט מלח פלפל, אבל אם מטפלים בה יפה טעמה יכול להיות עמוק ומורכב מגוונים רבים שמשתלבים יחד להרמוניה מופלאה שבו בתוך עישונה העדין לכל הטעמים קול אחד מלוכד. חיכיתי להזמנות פז להכין את המנה ולחוש אם בלוטות הטעם במח שלי מיישרות קו עם אלו שבפועל טועמות את האוכל. האם הפנטזיה שהצטיירה לי בראש עוברת היטב לשולחן השבת. אני יודעת שאומרים שאין הנחתום מעיד על עיסתו ובלה בלה, אבל אומר כך ,זאת אחת המנות שמהן הייתי הכי הכי מרוצה לאחרונה, הן מבחינת מראה והן מבחינת טעמה המורכב רבדים של טעמים רבים: תבלינים טריים ,תבלינים יבשים , טעמים של אדמה וטעמים של אגוזים וטעמים של קיץ ירוקים ורעננים וטעמים של חורף חמים ושומניים והאופן שבו כל הבלגן הזה יושב לו בשקט ואצילות על הצלחת. מי ששכנעתי אותו שישנס מתניים ויצא למצוא פריקי. לא פשוט הדבר .לעיתים ניתן למצוא אותה בתפזורת בחנויות תבלינים, לעיתים רחוקות בסופרים, זוכרת שראיתי פעם כזאת ארוזה של סוגת אבל הפעם גם אני  נאלצתי לעבור מספר חנויות עד שמצאתי את הפלא.

מה צריך:

עוף – נקי מאבריו הפנימיים ומוכן למילוי (העוף החתיך שלי שקל 2 קילו)

למילוי העוף :

כוס פריקי מבושלת בכוס מים כחצי בישול

לימון כבוש – שני לימונים קטנטנים

ג'ינג'ר – טרי קלוף וקצוץ היטב

שום – שן או שתיים לפי הטעם קלופות וקצוצות

לימון מסוכר – קליפות לימון מסוכרות חופן, קצוצות

קמצוץ קליפת לימון

שורש פטרוזליה – קלוף וחתוך לקוביות

שורש סלרי – מחצית שורש גדול או שורש שלם קטן. קלוף וחתוך לקוביות

נענע – עלים בלבד קצוצים היטב מחמישה גבעולים

פטרוזיליה – צרור קצוץ

שמיר – מספר ענפים קצוצים

כוסברה – צרור קצוץ

מרכיבי מילוי העוף

מרכיבי מילוי העוף

תבלינים מחכים לקיצוץ

תבלינים מחכים לקיצוץ

המרכיבים קצוצים וערוכים ,מחכים למלא את תפקידם בתבשיל

המרכיבים קצוצים וערוכים ,מחכים למלא את תפקידם בתבשיל

לעיסוי העוף לפני המילוי:

כף שמן זית

כף פפריקה אדומה מתוקה

כפית דבש

מעט מלח ים אטלנטי

עוף חתיך מצופה ומעוסה

עוף חתיך מצופה ומעוסה

מה עושים :

פריקי מבושל למחצה – שמים בסיר כף שמן זית, מלח ים אטלנטי, טיפה סוכר חום ,פלפל שחור גרוס טרי. מטגנים את קוביות שורש הפטרוזיליה ושורש הסלרי עד להשחמה קלה.

מוסיפים את הג'ינג'ר והשום, עוד ערבוב קל ולהוסיף את כוס הפריקי ועליה למזוג כוס מים.לכסות את הסיר כחצי כיסוי.

לבשל על אש קטנה כעשר דקות עד לאידוי המים.

שמים בקערה את הפריקי המבושל כחצי בישול בעודו חם. לפריקי מוסיפים את שאר המרכיבים –  לימון כבוש וקליפתו לימון מסוכרות, תבלינים טריים קצוצים כוסברה ,פטרוזליה, נענע ושמיר (שומרים קצת תערובת תבלינים ללא שמיר עבור קישוט המנה בהגשה).

ניגשים לטפל בעוף (מוסיפים לו קצת צבע,חן וטעם):

בקערה מערבבים היטב שמן זית , פפריקה,דבש ומלח עד שנוצרת מעין משחה אדמדמה בעזרתה ובעזרת ידיכם החשופות עושים לעוף עיסוי מלכותי מכף רגל ועד ראש. לא מתביישים מכניסים ידיים מצופות משחה גם לחלל הריק בבטן שמחכה למילוי וכמובן לכל שאר המקומות החיצוניים כדי שיקבלו השחמה יפה בתנור וצבע מפתה בהגשה.כשהעוף חגיגי ומשוח עד לקצות כנפיו בעזרת כף ממלאים היטב בתערובת הפריקי את חלל בטנו.

מצפים היטב תבנית של תנור בנייר כסף (המלצה שלי שכבה כפולה אתם עוד תודו לי בעת ניקוי התבנית) מניחים על התבנית את שארית הפריקי שלא זכתה להכנס לתוך העוף,עליה מניחים את העוף הממולא ומקשטים בכמה עלי ריחן.

אני הנחתי בצידי התבנית שיני שום לא קלופות ובצמוד לעוף קוביות של ארטישוק ירושלמי שהסתכל עליי בעצב מסלסלת הירקות, ליבי  לא נתן לי להשאיר אותו בבדידותו על כן צירפתי אותו לחגיגת העוף.  מעשה נבון ביותר כיוון שטעמי האדמה המעושנים החזקים של הארטישוק הירושלמי החמיאו לעדינות  הטעם המעושן הקליל של הפריקי שקיבל רענון קיץ מן התבלינים הירוקיםויצרו משחק טעמים של עישון חזק מצד אחד ועדין בביס הבא.

עוף ממולא פריקי

עוף בדרך לתנור מקושט וחגיגי

מניחים על העוף שכבת הגונה של נייר כסף –ממש מצפים את כולו שלא ישאר שום קטע חשוף, שיהיה עוף חסוד ומהוגן. אופים בתנור שחומם מראש ל – 180 מעלות כשעה. לאחר שעה מסירים את כיסוי הכסף , מעלים את הטמפרטורה ל -200 ואופים עוד רבע שעה. לאחר רבע שעה מלטפים את העוף בעזרת מברשת סיליקון בתערובת שמן הזית והפפריקה שנשארה לנו (ואם לא נשארה תעשו עוד קצת ) מעבירים לגריל ,משאירים עוד רבע שעה בתנור. לאחר מכן מוציאים מהתנור, מתמוגגים מהצבע המהמם,דוחפים כפית לשכבת הפריקי שריפדה את התבנית,אותה שכבה של מילוי שלא זכתה להכנס לתוך העוף והתבשלה חשופה לחום התנור לכן הינה שזופה וקריספית.טועמים בזהירות כי זה רותח, ונעמדים דום לנוכח חגיגת הטעמים בפה.

מוכן שזוף ומצפה לצילחות

מוכן שזוף ומצפה לצילחות

המנה הזאת בקלות יכולה להיות מנת רושם. אמנם מדובר בבשר עוף פשוט אבל שילוב הטעמים עם חומר הגלם הטעים אך הפחות מוכר של החיטה הירוקה ומגוון ההפתעות המתגלות בכל ביס אם זה המתיקות של קליפות הלימון, החריפות של הג'ינג'ר, רעננות הנענע, חמיצות  הלימון הכבוש כל אלו משתלבים למוזיקה הרמונית טעימה לחיך.

מעבר לכך שהמנה פשוט חתיכית מאד והיתה יכולה בשקט להוביל את קטלוג העופות הממולאים לו היה כזה.

אני יפה ?

אני יפה ?

©

מודעות פרסומת