קרלימוניטות – קסטה לוטוס עם כמוגלידה לימונית ברוטב קרמל מלוח

קיץ וזה… הטמפרטורות ייבשו לי את המח, בתקופה הזאת כל שנה מחדש אני מאיימת לרדת מהארץ לקנדה או טוב יותר לגרינדלנד. ביקום מקביל, אך קרוב מדי למקום מגוריי,האבא של מסתובב עם חיוך מרוח מאוזן לאוזן, מבסוט עד הגג ממזג האוויר הים תיכוני.
השנה הוא קיבל אקסטרה בונוס ,לא רק מרחץ זיעה , אלא גם שידור אינסופי (זה לא בלופ נכון ?) של משחקי כדורגל. לא סתם כדורגל אלא הסוגה עלית של כל שידורי הכדורגל באשר הם AKA "המונדיאל". בדרך כלל אני מחבבת את אבי ילדיי אבל השילוב של הקיץ והמונדיאל שבזכותו מדי ערב הוא לוגם ליטר וחצי בירה ,מסתובב חצי מבושם וסופר מבסוט כל ערב. מציג בפניי מראה של עולב מול הנרגנות שפיתחתי לאחרונה. בעוד הוא ברקיע השביעי אני מחשבת קיצי לאחור ותולשת דפים מלוח השנה על מנת להשיג איזה איוושת רוח ואופק חיובי.
נקודת אור היתה חומר הגלם של האתגר החודשי של מנטקה. החודש חומר הגלם הוא: קול תרועה וכינורות – לימון. אתם יודעים מה אומרים על הלימון בעיקר אלו שגדלו בישראל של שנות השמונים זכו לשטיפת מוח בחסות מועצת הפרי שחקקה על דפי ההיסטוריה את הסלוגן האלמותי "לימון מוסיף המון". מאז שמשפט זה נכנס לחיינו, אין מצב שמישהו יבקש לימון מבלי להשתמש במשפט המחץ : "כי אתם יודעים לימון מוסיף המון חה חה חה"…
יאללה תתקדמו… (נרגנות או לא ?)

אני אשה חצויה מתגוררים בתוכי שני חלקים, גם ין וגם יאנג. כל דבר נמדד אצלי בגם וגם. זה גם היחס שלי ללימון. בחצי של הין, אני שונאת אוכל חמוץ! אפילו לגפילטע לא מוסיפה זילוף לימון (טוב, נו , תפסתם אותי , אני לא אוכלת גפילטע). אוכל חמוץ אינו כוס התה שלי. אבל בחלק של היאנג הסוער והתוסס , קינוחי לימון הם התשוקה הכמוסה שלי מאז ומעולם. פאי בשבילי לעולם יהיה פאי לימון. עוגת הלימון הבחושה של נייג'לה יכולה לקנות את אהבתי לנצח נצחים. אל תתנו לי להתחיל לדבר על למון קארד או מרמלדות לימוניות.
בקיצור החודש הזה במנטקה הוא חודש חלומי לא רק כי בלימון עסקינן ,אלא גם כי יש דברים מה זה מגניבים. נכון, אני אומרת את זה כל חודש, אבל באמת, באמת! כל חודש אני חושבת לעצמי "החודש היה החודש הכי טוב מאז ומעולם בפרוייקט" ומיד שלושים יום אחר כך מגיע חודש חדש שמתעלה על קודמו.תציצו לחברים בלינק הזה, שלי שווה לכם!
הרומן שלי עם תוצר לימוני התחיל בהבנה שזה לא נועד לקרות. על אף שכבר בלבלתי לכם במוח כמה אני אוהבת לימון וקינוחים ובלה בלה חסרתי שני דברים:
ראשית מוח ! כאמור מוחי מיובש ולא פעיל במיוחד לאחרונה.
שנית זמן. ביוני הלו"ז תוזמן לפי דקות ועשיריות השניה. כל רגע בו לא נכחתי באיזה אירוע, סוף שנה, סוף קורס ,סוף ועדה או הדובדבן שבקצפת מסיבת פרידה, נוצל במטבח כדי להכין את קייטרינג ההורים לאירוע ( היה מגוון פעם פשטידה פעם עוגה פעם כדורי שוקולד ועוד ועוד) שאר הזמן נוצל להפקת האירועים הללו כולל ניסיון נואל להזכר בכל טכניקת ניהול משברים שלמדתי בימי חיי. לתדהמתי החיים עצמם ,אלה הרגילים, לא עצרו מלכת כך שנדרשתי לנהל גם את חיי היום יום הרגילים תוך ציפיה אינסופית לבואו של יולי. או , אז בא יולי ונהיה פה כל כך חם שהתגעגעתי למסיבות של יוני. המסקנה? שיט, עוד פעם יצאתי זאת שאף פעם לא מרוצה…

ובכל זאת הנה אני מפרסמת מתכון. לא יודעת איך זה קרה. אולי ברק היפותטי היכה בי. בוקר אחד, בעודי יושבת במשרדי בוהה בנקודה עלומה בחלל נשתל במוחי הרעיון לקינוח לימוני שלא ישאיר אף אחד אדיש. הידיעה נטעה בי כוחות מחודשים וכך ניגשתי למלאכה.
ברגע שידעתי מה על הפרק נותר רק להפיק , לצלם ולהתפלל שייצא טוב.
מה יצא ? יצא טוב ,הכי טוב שאפשר. בתור אשה שלעולם לא מרוצה לגמרי ממה שהיא עושה , יצא לי הקינוח הכי טעים שהכנתי לאחרונה. יכולתי לכתוב בפאתוס בימי חיי אבל אני אהיה ריאלית ואכתוב לפחות בשלוש השנים האחרונות.
השילוב של הקרמל עם הכמוגלידה הלימונית, מוגש צונן במרקם חצי קפוא. הגלידה המנוקדת בסוכריות ג'לי לימון שמוסיפות טקסטורה שובבית, חמצמצה ומרקדת בפה, היה ההפתעה הכי צפויה.מצד אחד שילוב של לימון וקרמל זה קלאסיקה מצד שני לא דמיינתי כמה כל הקומבינציה הזאת ביחד תייצר קינוח הומוגני ושלם.

אז לעבודה ? נכון יש שלושה שלבים. השלב הראשון מעט מאתגר אבל יש דרך לעקוף אותו בהצלחה ובקלות. שני השלבים הנוספים קלי קלות. והדרך שווה את המאמץ שבלצלוח את הטקסט הארוך שלי. שנסו מותניים ונכין : קרלימוניטות שזה בעברית : "קסטה מעוגיות קרמל ממולאת בכמוגלידה לימונית, מעוטרת ברוטב קרמל מלוח".

שלב ראשון- ממרח קרמל מלוח

מכינים ממרח קרמל מלוח, אני הכנתי את הממרח בעזרת מתכון שמצאתי בוויאנט ומיד אצרף. המתכון לא היה מוצלח לטעמי.כמות המים היתה קטנה מדי, יתכן שהסיר בו בחרתי לבישול הקרמל היה בעל תחתית דקה מדי. בכל מקרה נוצרה לי תערובת גבישית ולא הומגנית. התבאסתי נוראות, העברתי את התערובת לצנצת וברחתי מהמטבח. למחרת ניגשתי אליה בכוחות מחודשים. הנחתי את התערובת בסיר , הוספתי מעט שמנת מתוקה, שתי כפות סירופ תירס ועוד מעט מלח ים אטלנטי. בחשתי על אש קטנה במשך כעשרים וחמש דקות. ולשמחתי התערובת הסתדרה גם מבחינת המרקם וגם הטעם היה מעולה. עד כדי כך טעים שנאלצתי להחביא את כל הכפיות בבית כדי שלא אתפתה לסיים את הצנצנת לפני הרכבת הקסטות. מצרפת את המתכון אבל יש המון מתכונים נוספים ברשת.
** טיפ לעצלנים /מתקשים / חדשים במטבח או סתם אנשים עם שכל ** – ניתן לקנות סוכריות טופי קרמל. להשתמש ב – 15 יחידות. חוצים את הסוכריות וממיסים אותם על הגז בחצי מיכל שמנת מתוקה. כשהתערובת מוכנה להסיר מהאש ולהוסיף קמצוץ מלח ים.

ככה נראה ממרח קרמל מלוח על גבי דיסקיות הקרמל. המרקם רך וצמיגי אך לא נוזלי כך שנוצר עיגול קרמל בצורת מטבע  שלא נמרח.

ככה נראה ממרח קרמל מלוח על גבי דיסקיות הקרמל. המרקם רך וצמיגי אך לא נוזלי כך שנוצר עיגול קרמל בצורת מטבע שלא נמרח.

הנה המתכון כפי שהופיע בוואינט כולל קישור ישיר למתכון:

המרכיבים:
חצי כוס (100 גרם) סוכר
שתי כפות מים
שישים גרם חמאה, חתוכה לקוביות
חצי מיכל (125 מ"ל) שמנת מתוקה
קורט מלח חצי גס

אופן ההכנה:

1. מניחים את הסוכר והמים בסיר קטן, ומחממים על אש בינונית עד שמתקבל קרמל זהוב עמוק (אם יש מדחום סוכר, הטמפרטורה צריכה להגיע ל-170 מעלות).
2. מורידים את הסיר מהאש ומוסיפים בזהירות את קוביות החמאה, תוך כדי טריפה עד שמתקבלת תערובת אחידה.
3. מחזירים את הסיר לאש נמוכה, מוסיפים את השמנת והמלח וממשיכים לבשל תוך כדי בחישה עד שהתערובת אחידה לחלוטין.
4. מסירים מהאש ומצננים מעט לפני שיוצקים את התערובת לצנצנת. מצננים לחום החדר ומאחסנים במקרר.

 

שלב שני – כמוגלידה

 

החומרים לכמוגלידה

החומרים לכמוגלידה

מה צריך :

חצי פחית חלב מרוכז
מיכל שמנת מתוקה 38%
שתי כפיות לימונצ'לו*
80 מיל' מיץ לימון סחוט טרי
קורט מלח
12 סוכריות ג'לי לימון קצוצות לקוביות / קליפת לימון מגוררת / חתיכות של לימון מסוכר – ניתן להשמיט

מה עושים :

1. בקערה מאחדים חצי פחית חלב מרוכז , כשליש מיכל שמנת מתוקה , מיץ לימון , לימונצ'לו וטיפונת מלח. בעזרת מטרפה, טורפים היטב את התערובת כשתי דקות בערך.
2. מקציפים את שארית השמנת המתוקה (כשני שליש מיכל) לקצף יציב.
3. מקפלים את הקצפת לתוך התערובת בעדינות.
4. מוסיפים בתנועות קיפול עדינות את קוביות סוכריות הג'לי.
5. מכניסים את הקערה למקפיא למשך ארבע שעות לפחות על מנת שהמרקם יתגבש. תתקבל גלידה בטעם מעודן של לימון. מי שמעונין בטעם לימוני מודגש יוסיף עוד עשרים מיל' מיץ לימון וקליפת לימון.

קוביות קצוצות מסוכריות ג'לי לימון מסוכרות

קוביות קצוצות מסוכריות ג'לי לימון מסוכרות

קרם הכמוגלידה לפני ההקפאה

קרם הכמוגלידה לפני ההקפאה

* לא חייבים להוסיף לימונצ'לו אם אין, אבל מומלץ כן להוסיף כף או שתיים אלכוהול כלשהו כמו וודקה או משקה אלכוהולי נייטרלי אחר. האלכוהול מסייע למרקם הגלידה להשאר רך ונימוח  .

שלב שלישי – עוגיות לוטוס קרמל

מה צריך :

200 גרם עוגיות לוטוס מפוררות – הכי נח לרכוש את השרוול של העוגיות הלא עטופות
75 גרם חמאה
2 כפות סירופ תירס
קורט מלח

מה עושים :

1. מחממים תנור למאה מעלות לפחות רבע שעה מראש.
2. שוברים חלקית את העוגיות לתוך מעבד מזון.
3. ממיסים את החמאה יחד עם כף סירופ תירס במיקרו.
4. שופכים את תערובת החמאה לתוך מעבד המזון.
5. מוסיפים טיפונת מלח וכף נוספת של סירופ תירס ומעבדים לתערובת פירורית לחה.
6. מניחים בתוך תבנית התנור דף נייר אפיה ומשמנים אותו טיפונת בחמאה. עליו שופכים את תערובת הלוטוס.
7. משטחים את התערובת למשטח אחיד, מכסים בדף נוסף של נייר אפיה.
8. בעזרת כוס עוברים ומהדקים את התערובת. אנו רוצים לייצר דחיסות,על מנת שהעוגיות שניצור לא יתפוררו לנו.
9. קורצים עיגולים בעזרת קורצן בגודל הרצוי לקסטה. מפרידים מעט בעזרת סכין ,אבל לא מרימים את העיגולים.
10. מכניסים לתנור לעשר דקות.
11. מוציאים מהתנור, מצננים. את העיגולים מעבירים כלי שטוח ומקפיאים עד לשימוש כך הם יתייצבו עוד קצת וגם לא יצברו לחות שתהפוך אותם לרכים ומתפוררים.יש מלא פירורי בצק אוספים אותך לכלי אטום ושומרים בטמפרטורת החדר או במקפיא. (הפירורים שרדו אצלי כשבוע בטמפרטורת החדר)

דיסקיות הקרמל לאחר האפיה

דיסקיות הקרמל לאחר האפיה

עוגיות הלוטוס אמנם עדינות אבל צלחו בכבוד לא מעט מעברים. מתבנית התנור למקפיא, מהמקפיא לצלחת שעליה הרכבתי את הקסטה , בחזרה למקפיא ואחר כך לצלחות הקינוח. כלומר: עוגיות עדינות אבל אפשריות. אם אני ,הפילה בחנות החרסינה, הצליחה כל אחד יכול. (שישים שניות של פרגון עצמי)
למי שפחות אוהב התעסקות יש באמתחתי הצעת הגשה פשוטה יותר ומרשימה לא פחות. לאחר האפיה לפורר את בצק הלוטוס לפירורי בגודל שאוהבים ולשמור בקופסה אטומה. להגשת הקינוח נזדקק לכוס שקופה ונאה. בכוס מניחים עיגול או שניים של כמוגלידה לימון, מפזרים פירורי לוטוס מחממים טיפונת במיקרו את רוטב הקרמל המלוח כעשר שניות ומזלפים בעזרת כפית מעל. קינוח אישי מרשים וטעים להגשה בכוס.

הרכבת מנת הקרלימונטות :

מוציאים מהמקפיא את הכמוגלידה. בעזרת הקורצן שבעזרתו קרצתם את מצע הלוטוס, יוצרים דיסקיות כמוגלידה. משתמשים בקורצן כרינג, בתוכו יוצרים עיגול של כמוגלידה ההולם במידותיו את הבסיס הקרמלי. עובדים על מגש שטוח שניתן לשלוח למקפיא. כשמסיימים לקרוץ עיגולי כמוגלידה מאשפזים את הדיסקיות לכמה דקות למקפיא. הכמוגלידה מפשירה מהר למדי מחוץ למקפיא. לוקחים דיסקית קרמל מניחים מעליה דיסקית כמוגלידה סוגרים בעוד דיסקית קרמל ומזלפים מעל עיגול קרמל מלוח. מקפיאים שוב.

מוציאים לצלחת הגשה , מחכים דקה ,שתיים שטיפונת יפשיר וטורפים.
מהכמות הזו יצאו לי בערך שש קרלימוניטות ועוד כמה וכמה מנות יפות של קינוח בכוס.
לא יודעת לומר כמה זמן הן שורדות במקפיא כי אם יודעים עליהן אז הן לא שורדות יותר מחמש דקות אבל אפשר להסליק איזה שתיים בקופסה לירכתי המקפיא להוציא ברגעים קשים כשהקיץ נדמה קשה מנשוא לאכול ולדעת שעוד יבואו ימים טובים.

קרלימוניטות

קרלימוניטות

 

לסיום סיומת כדי להשאיר לא רק טעם טוב אלא גם חיוך ניפרד בשיר שקלאסי לחודש הזה בפרויקט

של דורי בן זאב מתוך תקליט בשם .. "לימונדה"

🙂

©